KATHOLIEKE KATECHISMUS

door HFH Reuvers



DE VIJF GEBODEN VAN DE KERK

De schoolkatechismus van 1948 is de bekende vraag-en-antwoord katechismus met als eerste vraag: "Waartoe zijn wij op aarde?". De kinderen moesten de antwoorden van buiten leren. Mijn moeder heeft me in die tijd meer dan eens overhoord. In deze katechismus kwamen ook de vijf geboden van de heilige Kerk aan de orde. Deze zijn in latere katechismussen niet meer terug te vinden. Dit vermindert uiteraard de ernst van een overtreding. Hier zijn ze:

'Gij zult de verplichte feestdagen vieren als Zondag' - In Nederland gaat het om de volgende feestdagen, voor het geval ze niet toevallig op een zondag vallen: Kerstmis, Hemelvaartsdag, Maria ten Hemelopneming en Allerheiligen. Voor de laatste twee krijg je in Nederland niet eens meer vrij, en Hemelvaart wordt meestal verstopt in een vrij weekend.
'Gij zult op Zondagen en verplichte feestdagen de H. Mis bijwonen en geen verboden werk doen' - Dit is een nadere bepaling bij het derde der tien geboden: "Weest gedachtig dat gij de dag des Heren heiligt". Zie hiervoor de paragrafen 1.3.1 en 1.2.3.
'Gij zult op onthoudingsdagen geen vlees gebruiken en op de vastendagen vasten' - Wij aten vroeger op vrijdagen vis in plaats van vlees. In de vastentijd hadden we een snoeptrommeltje, waarin we alle verboden snoep opspaarden tot Pasen. Tegenwoordig eet ik sowieso geen vlees meer, want de dierenhouderij is vaak wreed en slecht voor het milieu. Op aswoensdag en goede vrijdag eet ik eens een boterham zonder beleg of ik sla het toetje eens over. De vastentijd is tegenwoordig niet meer zo streng, en ze heet nu de veertigdagentijd.
'Gij zult ten minste eenmaal per jaar biechten' - Zelfs die ene keer is praktisch afgeschaft, want wie biecht er nog? Het is ook alleen ECHT nodig als je je willens en wetens van God hebt afgekeerd.
'Gij zult in de Paastijd de Heilige Communie ontvangen' - Met Pasen zitten de grote kerken tegenwoordig weer vol, net als met Kerstmis. De mensen gaan dan ook allemaal te communie, maar of daar vaak een goed gewetensonderzoek aan vooraf gaat?

Tegenwoordig vindt de Kerk het dus belangrijker dat men dienstbaar in het leven staat dan dat men zich nauwgezet houdt aan opgelegde regels.


katechismus


HOME