KATHOLIEKE KATECHISMUS

door HFH Reuvers



FEESTDAGEN VAN MARIA

Maria wordt op tal van plaatsen en dagen vereerd. Sinds 1520 bidden vele katholieken dagelijks ter ere van haar de rozenkrans. De belangrijkste feestdagen van Maria zijn echter de volgende:

Maria Lichtmis (2 februari): Op deze feestdag wordt er tijdens de mis een processie met kaarsen gelopen. We herdenken dat Jezus in de tempel aan God werd opgedragen. De oude priester bad toen: "Laat nu Uw dienaar heen gaan in vrede, want mijn ogen hebben het Licht gezien." (Zie ook de vorige paragraaf.)

Maria Boodschap (25 maart): Vroeger luidden om 12 uur de kerkklokken voor het Angelus. Dan ontblootten de mensen het hoofd, knielden neer, en baden in het Latijn: "De Engel des Heren heeft aan Maria geboodschapt. En zij heeft ontvangen van de Heilige Geest. Zie de dienstmaagd des Heren. Mij geschiede naar Uw woord. En het Woord is vlees geworden. En het heeft onder ons gewoond ... "

Maria Tenhemelopneming (15 augustus): Op deze dag vieren we dat Maria met lichaam en ziel in de hemel is opgenomen. Het lichaam dat Jezus heeft gebaard is al met haar ziel herenigd. Zo kan Maria met haar verheerlijkt lichaam verschijnen te Lourdes en Fatima. Alle andere mensen worden pas na het einde van de wereld herenigd met hun lichaam.
De katholieke traditie wil dat Maria in de hemel is gekroond. Dit komt tot uiting in Marialiederen en in de litanie van de heilige maagd. "Er verscheen een groot teken aan de hemel: een vrouw, bekleed met de zon, de maan onder haar voeten, en op haar hoofd een kroon van twaalf sterren" (Apokalyps 12,1; zie het plaatje).

Maria Onbevlekte Ontvangenis (8 december): Veel mensen denken dat het hier gaat om het feit dat Maria maagd was toen ze zwanger werd van Jezus. Het gaat echter om het feit dat Maria gevrijwaard is van de erfzonde vanaf het moment van de conceptie in de schoot van haar moeder, de heilige Anna. Zie over de erfzonde de paragraaf over zonde en schuld.


katechismus


HOME