KATHOLIEKE KATECHISMUS

door HFH Reuvers



DE OERKNAL EN DE EVOLUTIE

"In het begin schiep God de hemel en de aarde."
Aldus de eerste woorden van de Bijbel.
Het eenvoudigste woord is hier "aarde". Het heelal, zoals het zich aan ons voordoet, moet ergens vandaan komen. Het vraagt om een oorzaak die uiteraard oneindig veel "groter" moet zijn dan het heelal zelf.
Die oorzaak noemen we God.
Mijn kinderen menen dat God ook ergens vandaan moet komen. Dat komt doordat ze ook God als een schepsel beschouwen. Dat is Hij nu juist niet. Hij is per definitie Degene die Zijn oorzaak in Zichzelf vindt. Hoewel we niet begrijpen HOE God kan bestaan, kunnen we inzien DAT God bestaat. Hierover spreken we in een volgende paragraaf.
Volgens de modernste inzichten van de natuurkunde is de hele ruimte-tijd "begonnen" met een oerknal. Maar de natuurkunde stelt niet de voor de hand liggende vraag waar die oerknal dan vandaan komt en welke oorzaak die hele ruimte-tijd dan heeft.
Volgens de modernste inzichten van de geophysica en de biologie heeft het leven zoals we dat nu in het heelal aantreffen, zich in de loop van miljarden jaren ontwikkeld uit lagere vormen van leven. Er was een voortdurende strijd om het bestaan, waarin alleen de meest aangepaste vormen overleefden. Maar deze wetenschappen geven geen verklaring voor het verschijnsel "leven" zelf, en zij stellen niet de vraag waartoe deze evolutie leidt.
Teilhard de Chardin stelde deze laatste vraag wel, als filosoof. Volgens hem evolueert de ruimte-tijd naar een steeds hoger plan en zal deze uiteindelijk uitmonden in iets absoluuts. Echter, de schepping blijft tot aan het einde der tijden altijd beperkt en eindig. En Teilhard de Chardin verklaart niet zo goed als Thomas van Aquino waarom ik zelf hier op aarde ben. Over het thomisme spreken we later verder.
Het woord "hemel" in de aanhef van de Bijbel kan men opvatten als de sterrenhemel, doch het verwijst ook naar de "plaats" buiten ruimte-tijd waar de mens uiteindelijk moet "terechtkomen". Hierover later meer.


katechismus


HOME