Mijn zoon Frank




0-4 jaar

U ziet hier mijn zoon Frank als peuter op het strand in Zandvoort. Zijn twee oudere broertjes waren er natuurlijk ook, maar zijn jongere zusje was er nog niet. Zijn ouders waren al trots op hun drie zonen, en dan moest het dochtertje nog komen.
Frank maakte vaak kniebuigingen in de box terwijl hij naar zijn stoeiende broertjes keek. Toen de box hem niet meer kon tegenhouden, kwam hij 's avonds steeds zijn bed uit, totdat we een keer een Marokkaan op bezoek hadden en Frank dacht dat het Zwarte Piet was.




4-8 jaar


Kort voordat Franks ouders van Eindhoven naar Maastricht verhuisden, verhuisden zijn opa en oma van Maastricht naar Heerlen. Vandaar dat de kleinkinderen op deze foto een beetje sip keken.
Frank had in Eindhoven op het medisch kleuterdagverblijf Tomteboe gezeten, maar in Maastricht ging hij gewoon met zijn broers en zus naar dezelfde basisschool, en daar deed hij het prima.




8-12 jaar


Toen Frank een jaar of tien was, kwamen zijn epileptische aanvallen te vaak voor om eraan voorbij te gaan. Nu plaatsten zijn ouders hem in Bilthoven in een antroposofische kliniek waar hij les kreeg in de schilderkunst en ook enkele mooie gedichten schreef.
Vanuit deze kliniek werd hij begeleid voor en na een operatie aan zijn hoofd in het AZU te Utrecht. Hierbij werd een gezwel zo groot als een tennisbal verwijderd. Daarna ging hij gewoon weer in Maastricht naar school.




12-16 jaar


U ziet hier Frank als een jongen van veertien. In deze tijd verbleef hij op Kempenhage in Heeze. Daar heeft hij de brugklas gedaan, en enig voortgezet onderwijs gevolgd. Ook werkte hij er bij atelier Kempro. Hij maakte onder meer enkele mooie etsen.
In de weekends kreeg hij bezoek van pa of ma, die hem soms ook gezellig voor het weekend mee naar huis namen. Hij kreeg de slappe lach toen hij vernam dat zekere kunstenaar spuugde voor schilderijen om zijn gevoelen omtrent het schilderij te uiten, met kots in een bepaalde kleur.




16-20 jaar


Frank houdt van de muziek van Mozart. Hij is met zijn ouders in Salzburg geweest, waar ze onder meer een concert bezocht hebben, en weet van alles over zijn favoriete componist.
Hij weet ook veel over dinosaurussen, wilde dieren, de Griekse mythologie, ridders, enz. Zijn moeder geeft hem af en toe een mooi boek over een van deze onderwerpen. Maar hij smult ook van strips zoals Donald Duck en Suske en Wiske.




20-24 jaar


Op zoek naar een meer permanent verblijf kwam Frank in het welbekende verzorgingstehuis Klevarie terecht, op loopafstand van zijn ouders. Zo kon hij elke avond bij hen vertoeven.
De andere bewoners van Klevarie waren blij dat er zo'n jonge kerel bij kwam, met wie ze graag een praatje maakten. Want de oudste bewoner, een kwieke mevrouw, was al over de honderd.




24-28 jaar


Een vaste plek vond Frank in Maastricht op Maasveld. Hier stonden een tiental huisjes om in te wonen rondom een drietal centrale gebouwtjes voor administratie, paramedische begeleiding en activiteiten. Er was ook een kapel en een boerderijtje.
Dat boerderijtje had een aantal tuinen, een speelwei, en veel dieren, waaronder een paard. Op zondagmiddag kwamen de bewoners en bezoekers er samen voor een praatje en een kopje koffie.




28-32 jaar


Vanuit het huisje waarin hij woonde, liep mijn zoon Frank op zonnige dagen de tuin in om het gras aan te harken, of hij wandelde met iemand naar het activiteitencentrum. Bij slecht weer maakte hij schilderingen, of las een boek.
Er waren op Maasveld natuurlijk feestdagen die gezamenlijk gevierd werden, zoals carnaval en Sinterklaas. In de zomer was er het boerderijfeest met luide muziek en een Maasveldse braderie. Maar Frank werd op zondagen ook vaak opgehaald door zijn ouders.




32-36 jaar


Op Maasveld verbleef sinds lang Franks achternichtje Marie-Louise die er op de bakkerij werkte. De eerste keer dat we haar daar zagen liep ze met een grote pan hete soep over het terrein.
Van de bewoners die we op zondag zagen moeten genoemd worden: Barbara die altijd om kauwgum vroeg, Bert die je hartelijk uitnodigde voor van alles en nog wat, Irma met haar zeepje en foto's, en John met de sjaal van MVV.




36-40 jaar


Tijdens de pandemie van 2020 stonden alle activiteiten op een laag pitje, maar de nieuwe opbouw en inrichting van het terrein werd keurig voltooid. We hopen dat er op het centrale plein weer schitterende buitenspelen zullen plaatsvinden.
Wat zal de toekomst brengen? Zal Frank nog eens op reis gaan? In Parijs en Londen is hij al geweest, en ook op diverse plaatsen in Limburg. Maar in de buurt van Maasveld zijn ook al leuke plekjes om naar toe te wandelen.




In de zomer van 2021 bleef Frank na een longontsteking in een kritieke toestand. De artsen hadden hem al opgegeven, maar zijn moeder kreeg hem er met natuurgeneeskunde weer bovenop.
Echter, in de herfst werd Franks woongroep getroffen door corona. We mochten alleen nog in beschermende kleding bij hem komen. Hij overleed op 8 december met corona.
Bij de mooie uitvaart op 14 december waren zo'n veertig gasten aanwezig, waaronder zes medewerksters van Maasveld.




gedichtjes en schilderijen van Frank


Ik ben meestal 's avonds heel erg moe
Daarom moet ik naar bedje toe.

Dat komt door al die aanvallen
Daarom ben ik 's avonds meestal aan het raaskallen.

Dat komt van de tegretol en de depakine
Daarom heb ik soms 's avonds geen discipline.

Dit gaat ooit allemaal over
Daarom geen zorgen. Tot morgen!



Mijn hondje, Astrid

Een warm lijfje tegen mij aan
bezorgde mij liefde
maar toen het dood ging
een bittere traan.


Gevecht

Het is dat daar! Daar ...
Dat grote sweerd
Het steekt in mijn lijvige gevesten
Ik vond de dood ten lauwe lesten.



Wat liefde doet

Liefde zit in het hart
haat maakt iemand zwart
behalve als het puntje
bij het paaltje komt
dan kun je iemand haten.
Probeer dit te vergeten
hou van alles
dan gebeuren er geen gekke dingen
dan vernietig je het kwade.
Denk er goed aan
alle eigenschappen, kenmerken,
karaktereigenschappen
draag je in jezelf mee
al ga je duizenden mijlen over zee.
Laat de goede, lichte, vurige
buitenkant zien
anders heeft de liefde geen zin.
Het werkt niet
Liefde is iets
Haat is niets.
Hou van iedereen
Alles wordt dan heel sereen
In de sfeer merk je het meteen