de omgeving

In de twaalfde eeuw roemde de dichter Henric van Veldeke al de heerlijke omstreken van Maastricht. Natuurlijk was er ook vroeger al veel interactie tussen Maastricht en zijn omgeving. Maastricht was marktstad en toevluchtsoord in tijden van oorlog. Er waren veel vluchthuizen in de stad, zo bijvoorbeeld de grote 'hof van Tilly'. Bij de annexaties van 1920 werd Maastricht zeven maal zo groot, maar we praten nu over de situatie in de negentiende eeuw.
Via de Helpoort en de Pieterspoort ging men richting sint-Pieter en Luik. In sint-Pieter werd groente en fruit geteeld, en er waren mergelgroeven. Tijdens beleg moesten alle huisjes in het schootsveld worden afgebroken. Via de Tongersepoort ging men bergop naar Vroenhoven en Tongeren. Reeds binnen Maastricht waren er onzichtbare juridische grenzen met Vroenhoven. Door de oude en nieuwe Brusselsepoort ging men richting Bilsen (met het kasteel Aldenbiesen) en Hasselt. Via de Hochterpoort ging het naar den Bosch, langs de Zuid-Willemsvaart.
Aan de oostkant van de Maas ging men via de sint-Maartenspoort naar Meerssen (waar groot-industrieel Regout zijn landhuizen had) en Valkenburg. Via de Duitse poort ging men over of langs het plateau van Margraten door het prachtige heuvellandschap richting Aken.

nog een plaatje