klik hier om naar mijn hoofdpagina te gaan


AVONTUURLIJKE REIZEN NAAR BANNEUX EN BEAURAING


Banneux is een eenzaam en modderig gehucht in de Luikse Ardennen. Je kunt er vanuit Maastricht fietsende komen, zelfs in de winter. Kleed je dan wel warm aan. Het is een mooie maar zware tocht over het plateau van Herve. Vanuit het dal van de Vesdre bij Pepinster moet je langs een zeer steile, kronkelende weg omhoog. De zon verblindt je, en wijst de weg naar het zuiden. Daar boven op de berg staat tussen de dennenbossen de kapel van Tancrémont, met een houten kruisbeeld uit de elfde eeuw. Banneux ligt dan nog enkele kilometers verder.
Mariëtte Beco was elf jaar toen zij daar, naar men zegt, Maria zag. Zij was nuchter en praktisch van aard. Toch ging zij in die vooroorlogse winter meer dan eens naar buiten in de snijdende kou om haar verschijning te zien. Maria geleidde haar naar de bron 'voor de zieken'. Die bron is Jezus: oorsprong en doel van al wat geschapen is.
De plaats is nu nog steeds tamelijk verlaten, al zijn er dan onder meer een reeks winkeltjes en restaurants, en een kapel. Je kunt er een kaarsje opsteken en het bronwater over je handen laten stromen. Op Kerstavond wordt het er druk. Dan komen de pelgrims er samen voor de nachtmis. Jammer genoeg is die mis nogal veranderd sinds de tijd der verschijningen.
Na afloop kun je dan met een luxe bus naar huis. Het is trouwens gevaarlijk en ondoenlijk 's nachts met de fiets de steile berg af te gaan, want er zijn geen fietspaden, en je wordt telkens verblind door de koplampen van tegemoet komende auto's.
In de zomer is het er ook mooi. Je kunt er in alle rust inspiratie opdoen voor de rest van je leven. Trek er dan drie dagen voor uit, want anders komt er van die rust niet veel terecht. Drie dagen om na te denken over het Evangelie van Johannes, waar Jezus zich 'het licht der wereld' noemt, en 'levend water'.

Beauraing

Beauraing is een flink dorp in de Naamse Ardennen, ten zuiden van Dinant. Vanuit Maastricht kan men er met de trein komen, ook al moet je dan wel drie keer overstappen. Je hebt er een hele dag voor nodig. Het is een mooie tocht langs de rotsen en de Maas.
Ik ben er op een mooie herfstdag heengegaan. Toen ik in de middag aankwam op de plaats der verschijningen, verspreidde de zon van achter de hooggelegen spoorbaan zijn stralen tussen de takken van de meidoorn op het wonderschone Mariabeeld.
Het was daar dat Maria verscheen aan vijf Waalse kinderen, op het laatst van 1932. Zij werden plotseling met zachte dwang op de knieën geworpen, en zagen hun verschijning in trance. Gedurende die Decembermaand verscheen Maria aan hen bijna elke avond. Telkens hoorde het toegestroomde volk hoe de zieners hun rozenkransgebed op hemelse toon voortzetten, zodra zij Maria zagen.
Ik bad daar het rozenhoedje, en vroeg aan Maria of de meeste zondaars gered zullen worden. En het drong plotseling tot mij door dat de boodschappen van Beauraing op deze vraag een duidelijk antwoord geven. Want wat heeft Maria destijds tot de kinderen gezegd? "Bid altijd!", zei zij onder meer, en ook: "Ik zal de zondaars bekeren".
Toen de verschijningen hier ophielden, in het eerst van 1933, begonnen kort daarna de verschijningen in Banneux.


Klik voor het Luikse adres waar de tridentijnse Heilige Mis wordt opgedragen hier .

klik hier om naar mijn hoofdpagina te gaan