eerste helft zeventiende eeuw

In 1628 stichtte Elisabeth Strouven het ziekenhuis Calvariënberg, het begin van het huidige ziekenhuis. Dat was maar net op tijd, want enige jaren later was er pest in de stad.
Ondertussen ging de tachtigjarige oorlog tussen Spanje en de Verenigde Nederlanden gewoon door. In 1632 nam stedendwinger Frederik Hendrik ook Maastricht in, na een beleg van enkele weken. Dit was een staaltje van krijgsmanschap, want Maastricht behoorde inmiddels tot de best verdedigde bolwerken van Europa. Op de prent ziet u de Spanjaarden de stad verlaten.
De Hollandse protestanten die nu samen met de prins-bisschop van Luik Maastricht bestuurden, eerbiedigden de rechten der katholieken wel op papier, maar niet in werkelijkheid. Daarom liet de goedwillende pater Vinck toe dat met zijn medeweten een complot werd gesmeed om de stad weer in handen van de Spanjaarden te spelen (zie "pater Vinck" in deze website). Het complot werd ontmaskerd en de deelnemers, waaronder ook pater Vinck, werden onthoofd.
Nu volgden er een paar tientallen jaren dat de katholieken nogal onderdrukt werden. De minderbroeders en de Jezuïeten werden verbannen.

nog een plaatje